Trening obrnute piramide


obrnuta piramidaTrening obrnute piramide je suprotan tradicionalnom nacinu vezbanja. Naime, najveci broj vezbaca povecava tezinu u svakoj sledecoj seriji, dok ne dodje do maksimuma. Na ovaj nacin dolazi do umora i pre te poslednje serije, gde treba raditi sa maksimalnom tezinom. To je najveca mana tradicionalnog treninga.

Obrnuta piramida podrazumeva da posle par serija zagrevanja, odmah pocnete sa maximalnom tezinom, to je 80-85 % od tezine sa kojom mozete da odradite samo jedno ponavljanje. Posle toga sledi oko 3 minuta pauze, i onda smanjenje tezine za 10 %. Dovoljno je odraditi 3 ovakve serije. U prvoj seriji mozete ici do otkaza, dajte sve od sebe, dok u preostale dve smanjite tezinu, i ne idite do svog maksimuma. Na taj nacin necete prouzrokovati veliki stres na organizam, od kojeg ne bi mogao optimalno da se oporavi.

Ovakav nacin treninga omogucava da uvek budete svezi za najvece napore. Takodje, moci cete da podignete vecu tezinu ukoliko pre toga ne radite 2-3 serije sa manjim tezinama, koje samo prouzrokuju umor. Primetimo da je zagrevanje potrebno samo pre prve vezbe konkretne misicne grupe. Za ostale vezbe iz iste grupe, mozete poceti odmah sa maksimalnom serijom. Obrnuta piramida je odlicna i za dobijanje snage, i implementaciju takozvanog „progressive overload“ principa, gde tokom vremena povecavate tezinu sa kojom radite prvu, odnosno maksimalnu seriju.

 

How much to train per week??

Wanna lose weight??

Bulk up without getting fat!

How much protein per day??

Wanna know about Intermittent fasting?

My workout routine explained!

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s