Istine i zablude o ishrani i treningu


zablude trening ishranaDanas postoje mnoge zablude vezane za ishranu i trening, kao posledica marketinga kompanija za prodaju suplemenata. U skoro svim tekstovima naci cete savete kako pre treninga morate uzeti 10 g nekog cudotvornog praha, pa odmah nakon treninga jos 30 g, i tako dalje. Ako malo procesljate istrazivanja, videcete da vecina tih tekstova nema nikakvu osnovu, niti potporu u vidu rezultata istrazivanja. Mnogo vezbaca i ne primecuje razliku kada uzima suplemente, ali ako je tako receno, da se ispostuje.

Prva i najveca zabluda je preporucena kolicina proteina za izgradnju/ocuvanje misicne mase. Cifre se krecu od 1g/lbs do 2g/lbs. To bi znacilo da covek od 200 lbs (oko 90 kg) treba uneti 200 – 400 g proteina dnevno. Ko jos moze, i sto je najbitnije ima para za 200-400 g proteina dnevno? Istrazivanja kazu da je gornja granica za unos proteina 0.64 g/lbs. Vise o tom istrazivanju mozete procitati ovde. Kompanijama za izradu suplemenata odgovara da cifra bude sto veca, kako bi se sto vise prodavao whey protein (nemam nista protiv whey proteina, nekad mi je zamena za meso recimo).

Druga zabluda su aminokiseline razgranatog lanca ili BCAA’s. Ukoliko preskocite neki obrok, obavezno uzmite 10 g aminokiselina, da sprecite katabolizam misica… Naravno da telo tako ne funkcionise. Potrebno je da prodje mnogo vise vremena da bi se telo okrenulo misicima kao izvoru energije. Moje licno iskustvo je da nema nikakve razlike, ili je ona mizerna. Uzimao sam ih pre i posle treninga na prazan stomak, u toku perioda posta (16 sati). Nikakvu razliku nisam primetio od kad sam prestao da ih uzimam, tako da i na licnom iskustvu mogu da potvrdim. Na sajtu Kinobody mozete videti takodje, da covek koji ne koristi nikakve suplemente, nema uopste „male“ misice.

Najveca zabluda sto se tice treninga je da treba juriti „Napumpanost misica“. Bezbroj serija i ponavljanja, samo da bi se upumpala krv u misic koji se vezba na tom treningu. To je pogresan put ka dobijanju misica, osnovno sredstvo treba postati progresivno povecavanje tezina. Ukoliko postajete jaci, i misici ce postajati veci. Ne postoji sansa da izostane misicni rast ako postujete ovaj princip.

Takodje, cesto mozete cuti, da je jako bitno sokirati misic iznova i iznova novim vezbama. Mnogo je bolje odabrati jednu vezbu i napredovati vremenom, pa tek posle 2-3 meseca prebaciti se na novu vezbu. To opet ne mora biti velika promena, na primer ako ste radili kosi bench, sada radite koso razvlacenje bucicama. Promena je veoma korisna ako prestanete da napredujete sa odredjenom vezbom.

Dakle, nase telo funkcionise na dosta fleksibilniji nacin nego sto se to na internetu predstavlja. Misici se niti dobijaju, niti gube posle par sati neunosenja kalorija. Takodje, misici se ne dobijaju „napumpanoscu“ u toku treninga, samo progresivnim povecavanjem tezina. Nije potrebno menjati vezbe iz treninga u trening, sokiranje misica nije neophodno.

 

How much to train per week??

Wanna lose weight??

Bulk up without getting fat!

How much protein per day??

Wanna know about Intermittent fasting?

My workout routine explained!

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s